divendres, 29 de març del 2013

Bunyols de carbassa. Els bunyols de les Falles.

Àgata Albero


Dissabte a Garriguella celebrem la fira del Brunyol, i és que per aquestes terres de l'Empordà n'hi diuen així dels bunyols. A mi personalment em semblen 'tremendus', amb aquell puntet anisat que hi dona la matafaluga són força insuperables. 

Però us he de dir que les meves arrels valencianes tiren molt i n'hi ha uns altres que em tenen el cor robat, són els bunyols típics de Falles. Uns bunyols de carbassa grossos i multiformes que sucats a la xocolata desfeta posen content al més desanimat. Ahir amb la Laura ens hi vam posar i ens van quedar deliciosos. A Sales darrerament el dia que som pocs som 8 persones i tothom és de vida. Semblava que sobraria molt bunyol i no en va quedar ni la olor.

Ingredients

250 gr de carbassa cuita
1 kg de farina
1 litre de l'aigua de fer bullir la carbassa
50 gr de llevat de forner
2 cullerades de postre de sucre
2 cullerades de cafè de sal
oli de girasol per fregir els bunyols
sucre per espolsar-lo per sobre

Bullim la carbassa amb pell a trossos el dia abans i reservem l'aigua de la cocció.

Quan es refredi separem la polpa de la pell i l'aixafem amb una forquilla.


Desfem el llevat dins l'aigua de la cocció de la carbassa.


Afegim la farina poc a poc, la sal i el sucre i a continuació la carbassa. 



Amassem la mescla fins que quedi tot ben barrejat.



Deixem reposar la massa uns 30 minuts, veureu que puja molt. 

Agafem una paella grossa i fonda i hi posem l'oli de girasol, fem que agafi temperatura i procedim a fregir els bunyols. La idea és agafar trossos de massa i anar fent una forma de donut encara que flonja i poc consistent i la anem tirant a l'oli bullent.



Deixeu que quedin ben rossos i espolseu una mica de sucre per sobre. Aquests bunyols són dels de forat al mig, encara que requereix molta traça i no sempre s'aconsegueix, però no patiu el gust és el mateix.



Per ser la primera 'intentona' no fan pas mala pinta, oi?
La prova de foc van ser els meus cosins i l'Anna, tots 3 valencians i prou coneixedors dels bunyols de Falles, doncs bé, els van tastar i els van trobar exquisits.

La fira és del brunyol però també de la Garnatxa, que és el vi dolç que marida fantàsticament bé amb aquest dolç tant exquisit. A la Cooperativa de Garriguella, la copeteria com en diem a casa, en venen a granel i és molt i molt bona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Ens agrada saber la teva opinió, gràcies pel teu comentari.